Thursday 25 February 2016

Tiszta lélek

Kedves Babó!

Elmesélem, mit tanultam az újszülöttek tiszta érintetlenségéről.

Szülni egyetlen anya sem megy teljes vértezettel. A néhány hónap alatt, amíg felkészülünk, megadatik, hogy lassan levetkőzzük aggodalmainkat, a világ felé mutatott különféle álarcainkat, őszintén beszélgessünk végre egy jót magunkkal. Áldott kettős létünk valahogy mindig olyan helyzetekbe hoz bennünket, ahol elvehetjük magunk elől pajzsainkat, mert őszinteség és jóindulat vesz körül. A vajúdóba már egy szál pendelyben érkezünk - fizikailag és lelkileg egyaránt. Szüléskor pedig megszűnik minden, ami körülöttünk van. Nincsenek aggodalmak, évek óta cipelt terhek, ellenségek vagy barátok. Nem lehet egyszerre világra hozni valakit és egyéb terheket vinni. Egy ember (másfél, majd kettő), egyetlen feladat. Tiszta, pőre lelkek.


Mikor kibújtál, azon magzatmázasan felhempergettek a mellkasomra. Alig látszottál ki a körülvevő mézgából, később a rádterített takaróból. Nem hiszem, hogy sokat láttál és bizonyára nagyon kellemetlen utazást tudhattál magad mögött. A mellkasomon viszont elnyugodtál.
Mostanra, két héttel később ugyanazt a védtelen bizakodást érzem. Nem állsz ellen semmilyen érintésnek, s ha az olyannyira vágyott cici csak két centire is van Tőled, nem húzódsz felé, hogy ehess belőle. Ha egy nagy kéz megmelegíti az örökké-hideg kis kezecskédet, nem nyúlsz érte, ha végtére elhúzza. Mindenben rám és a körülötted lévő többi emberre vagy utalva. Mindenben. Félelmetes hatalom, amit máig alig akarok elhinni. Óriási felelősség. Nincsen sem védelem, sem ösztön, mindent általam fogsz megismerni és felépíteni.

Nyitott szemekkel tekintesz körül. Benne egy egész világ elfér, mint ahogyan benned A Jövő. Te még nem álmodozol róla, hogy ezt, vagy amazt szeretnél. Te tényleg megteheted, hogy asztronauta vagy életművész légy, vagy bármi mássá válj. Amivé csak akarsz. A teljes élet rendelkezésedre áll, idővel, energiával, szeretettel telve. Nincsenek korlátaid. Az én felelősségem, hogy a választásodat még azelőtt ismerjem, hogy kimondanád és segítselek kiteljesedni ezen az úton. Hisz minden gyerekben ott van a csoda. Nekünk, szülőknek pedig feladatunk (kötelességünk) ezt kibontani belőletek.


Így hát megköszönöm újra, hogy veled lehetek és hogy ennyi mindent tanulhatok Tőled. Mert ezeken túl sok más egyebet is felfedeztem, de ezek elmesélését egy másik fejezetre tartogatom.


Mára jó éjszakát és édes álmokat kívánok!

Ölel
Anya

No comments:

Post a Comment